2008 m. gruodžio 28 d.

Apie panikuojančias močiutes

Taip taip taip... Paūmėjus šalčiams gamtosaugininkai sulaukia krūvų panikuojančių močiučių skambučių su "gelbėkit, gulbė įšalo!", bet statistiškai pasitvirtina tik pora procentų iškvietimų. Paprasčiausiai įšalusias gulbes labai sunku atskirt nuo tiesiog ant ledo besiilsinčiųjų.
Gulbėms žiemą išgyventi reikia labai nedaug maisto, nes didžiąją laiko dalį jos tiesiog praleidžia besiilsėdamos ant ledo (va tada žmonės ir išsigąsta). Įšala dažniausiai tik sužeistos ar sergančios gulbės (taigi jos šiaip ar taip matyt nelabai pajėgia išskrist į šiltus kraštus). Ir mirčių atvejų būna tik keletas. Gal tos pačios gulbės išskridusios į šiltus kraštus būtų mirusios pakeliui nuo išsekimo ar paukščių gripo.
O jei žvelgiant optimistiškai, tai teisingai sakai. Juk taip ar taip klimatas šyla, ir gulbėms greitu metu net neapsimokės išskrist. Nieko blogo nematau, kad jos įpras pasilikt Lietuvoj, tiesiog reikia neapleisti jų, kai spaudžia šaltukas ir reguliariai lesinti. O žmonės lesina, ir kaip žinia, TIKRŲ gulbių įšalimų pasitaiko itin retai, o mirčių dar rečiau.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pirmyn! Tavo nuomonė mums įdomi.