2009 m. sausio 16 d.

Ar tik nelaukia mūsų "strawberry fields forever"?

Atplasnojo taikos balandis paskelbti to, kas jos galvelėj šiandien sukasi... sukasi... sukasi...
Tataigi.
Viena dvyliktokė ryte mane apšvietė apie aukštojo mokslo reformą. Sukonspektavus tai, ką išgirdau ir dar riebiai šliūkštelėjus asmeninės nuomonės gautume tokį pareiškimą:

Mūsų valstybės viršūnėlės vėl stebina mus savo genialumu ir gerais norais. Dabar jų planuose yra dalinai mokamų studijų panaikinimas, o tai reiškia, kad arba mes labai labai labai gerai mokinsimės arba mokėsim pilną ir didelę kainą už aukštąjį mokslą. Kartelė gan aukšta, ir neslepiama, kad reformos tikslas yra... sumažinti studentų skaičių Lietuvoje. Vyriausybei paprasčiausiai nepakanka pinigų apmokestinti visus norinčius besimokyti. Visa tai glaistoma tokiais didžiais siekiais kaip: "Mokslo ir studijų reformos tikslas – pasiekti, kad aukštojo mokslo ir mokslinių tyrimų sistema atitiktų šalies ūkio, visuomenės ir individualaus žmogaus poreikius, užtikrintų ilgalaikę darnią šalies plėtrą ir tarptautinį konkurencingumą." Kitaip tariant, jei reforma nebus pakeista ir nebus sušvelnintos jos sąlygos, tai labai atsilieps studentų skaičiui Lietuvoje.

Žvelgiant iš vienos pusės, tai gal ir gerai, nes universitetuose sėdi tikrai daugybė galvų, kurios galbūt nevertos ten sėdėti, bet žvilgtelėjus iš kitos pusės, tai tikra nesąmonė, nes iš daugybės jaunų protų bus atimama galimybė tobulėti ir jaunimo emigracija iš Lietuvos veikiausiai padvigubės.

Manyčiau, panelėms kiek lengviau, tereikia anksti ištekėti už turtingo vyro ir prašyti, kad vietoj naujos mašinos jis sumokėtų už mokslus. Na, o vaikinai... Užsakinėkit sau bilietus į Ispanijos braškių laukus.

...arba... Mokykimės!

13 komentarų:

  1. Nebijau pasakyti šūdas... O kokio aukščio ta kartelė? Kokius pažymius turime turėt?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Neturiu oficialios informacijos, bet girdėjau, kad už mokslą mokės visi kurių vidurkis mažesnis nei 8,0. Kad bus atsižvelgiama ne į bendrą vidurkį, bet į konkrečių dalykų metinius pažymius.

    AtsakytiPanaikinti
  3. kuo toliau tuo baisiau man daros kad vis dėlto mano mokslo kelias gali apsistot ties profke, brrr... kraupumėlis...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Iš jaunų protų galimybė nebus atimama, nes protai gali ir aštuonetui mokytis. Reikia bijoti prastiems studentams. Kiekvieną dieną vaikštau po KTU ir tikrai ten pilna (bent jau iš pažiūros) protingų studentų. Kame protingų? Ogi tame, kad į tam tikras specialybes bent jau KTU'ne galima patekti su bendru 20proc. iš egzaminų. Taip kad bus geresnis filtras, ir stos tik tie, kurie tikrai norės pasiekti kažko. O kadangi mokesčiai bus didesni, tai ir mokslo kokybė pagerės. O kai pgerės, bus daugiau gerų darbuotojų, daugiau studentų iš užsienio šalių, pakils ekonominis lygis. O tie kurie neįstos į universitetą, pelnytai užims vietą kolegijose ir kt. aukštosiose mokyklose. Manau, jog nėr ko bijot.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sakyčiau kiek egoistiškas požiūris. Ne? Kadangi tu esi smegeningas, tai tokia reforma atneš tau naudą. Bet kiek bus pasipiktinusių? Jei tavo vidurkis bus 0,1 balu per žemas, tuomet tau teks mokėti pilną mokslo kainą. O jei už mokslą sumokėti tavo kišenė neišgali, tuomet tavo vietą užims koks nors turtingas užsienietis, pakelsiantis Lietuvos ekonomiką.
    Taip, pritariu, tas filtravimas iš dalies gal ir gerai, nes naudos valstybei jis tikrai atneš, bet jis tikrai per griežtas ir kiek neteisingas kai kurių studentų atžvilgiu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Hm.. Sakai 8,0? Šiaip negraso man niekas tada, bet išties Lietuva pažymėta keletu iškalbingų nulių.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nėra nei vieno neverto sedėti universitete. Beje nedrysčiau taip drąsiai teigti apie "durnas" paneles tekančias už "protingų" vyrų. Ar kartais nebūna atvirkščiai? dabar nebeviduramžiai:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Nebe, bet žmogiški inkstinktai (o gal tiesiog nusistovėjusios nuomonės) byloja, kad vyrai turi išlaikyt moteris. Taip jau Motulės Gamtos sudėliota. Rūpintis. Saugoti. Ir už mokslus mokėti.:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Turbūt nusistovėjusios nuomonės.
    Bet ar motulė gamta nesutvėrė moters, kad jos vaikutį pagimdytų, užaugintų juo pasirūpintu ir ne tik juo. Nepaslaptis jog šiuolaikinėse šeimose(ne visose) mamytės rūpinasi didsne buities dalimi nei tėveliai(būna išimčių). Ar ne tiesa? Tėtukai uždirba pinigėlius ir grįžę iš darbo krapšto nosis prieš televizorių. Jei jie neįrodinėtų savo vyriškumo turbūt visai nedirbtų...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Taip, jei ne moteriškės, pasaulis griūtų. :) Bet negi vertas universiteto tas, kuris ne tik nenori kažko pasiekti, bet ir niokoja inventorių, užgaulioja dėstytojus. Jei jis pats nenori pasiekti mokslo, mokosi iš reikalo (nežinau ar išvis jis bandys užsiimti kažkuo susijusiu su tuo mokslu), negi ir toks asmuo vertas universiteto? O griežtos sąlygos pirmiausia tokius ir atsijos. O jei kas labai norės, manau sugebės tuos 8 turėt.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Paskutinis asilas gali turėti 8, nes šiais laikais laižant padus visko gali pasiekti ar ne taip? Pati aš 8 neturiu nors taip stengiuosi gal liežuvį galasti?
    Na bet verti yra visi bent įstoti tai tikrai, o veliau nuo jų priklauso viskas, kaip mokos. Jei susidirba tada ir reikia mesti lauk, o net nesuteikti galimybės yra žiauru. O visi gadinimai kyla iš netinkamo auklėjimo, tad reikia keisti jaunimo požiūrį į tokius dalykus "kaip kieta dv sulaužom".

    AtsakytiPanaikinti
  12. Žinote,aš jau geriau mokysiuos,nei jauna užtekėsiu už turtingo vyro :]

    AtsakytiPanaikinti
  13. Hmz. ydomiu pamastymu paskaiciau :) Visu pirma toks reikalas kaip mokslu apmokestinimas ir anksciau buvo, taciau ne tokiais mastais kaip tai ruosiamasi dabar daryti. Aisku Anglijoje ir kitose Europos salyse tai yra yprastas dalykas, bankuose jau seniai egzistuoja paskolos mokslam ir kitoki dalykai. Taciau kuo tai skiriasi nuo musu saleles Lietuvos ? Ogi tuo, kad pvz Cowentry universitetas Didziojoje Britanijoje, po universiteto pabaigimo, abiturientam pasiulo 2 metu darbo sutartis su ivairiausiomis Europos firmomis, kuriose jei gerai dirbsite pasibaigus kontraktui gausite normalu darbo pasiulyma, likti ten toliau. Taipogi darbo rinkos poziuriu, pabaiges mokslus anglijoje Aplikontyros ir aplinkosaugos studijas zmogas turi kazkokias realias tikimybes gauti darba nebutinai valstybiniame sektoriuje. O kas mes turime Lietuvoje? Zmogus pabaiges studijas pamato darbo trukuma ir konkursus i vieno darbo vieta ateinancius dar 20 zmoniu :) Gal ir klystu, bet nuejus i banka ir paklausus "Ar siulote paskolas studijom?" jus ko gero isgirsite atsakyma, jog taip siulome, paskola pragyvenimui, bet tikrai ne 10 tukstanciu paskola vieniem jusu metam. Nors jei ir gautumete tam paskola, taciau kas atsako uz tai kad jus gausite pakankamai apmokama darba pabaige studijas, jot ne tik apsimoketumete savo paskola pasiimta uz studijas, taciau dar ir sugebetumete susiplanuoti savo gyvenamosios vietos isigijima. Atleiskit, gal nuskambesiu kiek per sovietiskai, taciau man tie laikai patiko daug labiau, nes zmogui pabaigus studijas nebuvo problemu isigyti darba pagal jo specialybe kuria jis mokesi 4 metus. Juo labiau buvo paskytos butam ir namam jaunom seimom. Nezinau kiek jus turite buti aklas zmogus, jog matytumete tokioje reformoje tik gerus dalykus kaip ekonominis pakilimas, kaip studiju kokybes gerinimas ? Sakote kad pageres destytoju kokybe, ir bus geriau isaiskinami dalykai. TIKRAS melas. Juk pamazejus studetu kiekiui, dar nereiskia kad destytojai staiga ims ir prades ruosti kurybiskas paskaitas, o ne snobiska skaityma is skaidriu. Taigi tokios tad manos pastabos sia tema :)

    AtsakytiPanaikinti

Pirmyn! Tavo nuomonė mums įdomi.