2009 m. vasario 2 d.

Nuolatinė, jaunimo rengiama, gatvės paroda

Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko pilietine iniciatyva buvo leista piešti piešinius su aeorozoliniais dažais, dar vadinamus „graffiti“, ant tam tikrų Kauno mieste esančių tvorų (Kęstučio g. 72, Savanorių pr. 13, M. K. Čiurlionio g. tvoros 6–8). Šią miesto mero iniciatyvą gausiai palaikė minėtuoju menu užsiimantys kauniečiai, daugiausia jaunimas. Vos tik paskelbus šią informaciją laikraščiuose, bei Kauno miesto savivaldybės tinklalapyje menininkai nieko nelaukdami ėmėsi veiklos.

Miesto vadovybė nediktavo jokių taisyklių ir jokių temų būsimiesiems piešiniams. Ši idėja tiesiog buvo skirta tam, kad nebūtų bjaurojamos kitos, draustinos, miesto vietos. Buvo iškelta tik viena pagrindinė sąlyga; negalima piešti nekultūringų ir nešvankių, bei smurtą ir/ar agresiją, bei rasizmą skatinančių piešinių. Taigi, toks miesto valdžios sprendimas suteikė puikią galimybė jaunimui, ir ne tik, reikštis atvirose miesto erdvėse. O mums tai puiki galimybė pamatyti tai, kuo jaunimas, ir būtent tos srities menininkai, gyvena.

Apžiūrėdamas sienas tiek Savanorių prospekte, tiek M. K. Čiurlionio gatvėje pastebėjau vieną piešinių tendenciją, t. y. stilizuotus, kokius nors tekstus. Nors ir didžioji dalis jų angliški, ir sunkiai išskaitomi, tai vistiek leidžia suprasti jog jaunimas nesiruošia būti vienas. Jaunuoliai buriasi į grupeles ir savo mėgiamoje meno srityje atskleidžia vienas kito gabumus. Taip pat galima pamatyti labai daug fantastinių veikėjų. Susumuojant, visas viešas „graffiti“ menas yra nuostabi galimybė šiek tiek praplėsti savo akiratį ir tuo pat metu suprasti, kuo visgi domisi jaunimas. A. Kupčinsko sprendimas legalizuoti piešinius ant sienų yra tikrai labai puikus sprendimas, atsižvelgiant tiek į jaunimo užimtumą ir saviraišką, tiek ir į vandalizmą.


Atvaizdų nuotraukos atliktos ir publikuotos nekomerciniais tikslais.

4 komentarai:

  1. Nuostabus dalykas tie grafiti.:) Aš visada buvau UŽ gatvės meną (kultūringą, žinoma).
    (O labiausiai iš visų matytų man patinka tas geltonas grafiti ant muziejaus Donelaičio gatvės gale.)
    Šis manevras, leisti jaunimui reištis išties labai labai naudingas.:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai džiugu! Vilniuje truputį seniau tokios galimybės buvo įteisintos ir puikiai pasiteisino. O ir dabar, sienų remontavimui sutaupyta bus, bei mažieji menininkai turės kur išsiliet :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man tai kažkaip kvailai skamba "galimybė reikštis" ir pan. Visada yra ta galimybė ir kad čia duoda sienų tai nuo to niekas nepasikeičia. Kas ten paišė tai dauguma jei ne ten kitur būtų tą patį nupaišę ;] Bet tik tiek kad geriau taip atrodo sienos negu prieš tai. Stilių ir tematikų mišinys vienoje vietoje. Tas įdomu

    AtsakytiPanaikinti

Pirmyn! Tavo nuomonė mums įdomi.